Bier en kunst vullen elkaar aan in Mortsel

Hoe een leegstaand bedrijfsgebouw dienst kan doen voor een inspirerende samenwerking bewijzen microbrouwerij De Mortselarij en Red Lion Art House aan de Rode Leeuwlaan in Mortsel.

Verlaten bedrijfspanden hoeven niet te verkommeren tot er een definitieve bestemming is. Dit tonen Frédéric Keusters en Jean-Michel Bal. In 2019 begonnen ze hun brouwerij De Mortselarij aan de Rode Leeuwlaan 15.

In het bedrijfsgebouw was meer dan voldoende plaats om hun kantoren en ketels te plaatsen. Er bleven zelfs verschillende kamers en een grote loods leeg staan. Het bracht hen op het idee om kunstenaars in deze ruimten samen te laten komen. Op die manier werd het grote pand toch zo goed als helemaal benut. En kwam er leven in de brouwerij.

Op die manier ontstond Red Lion Art House. Kunstenaars, muzikanten tot zelfs ambachtelijke schrijnwerkers komen er samen om hun persoonlijke projecten uit te werken en om elkaar te inspireren.

De aanwezigheid van cultuur in de gebouwen inspireert eveneens de bierbrouwers. Sinds hun opstart in 2019 zitten ze ondertussen aan elf verschillende bieren die luisteren naar heerlijke namen als Shout Stout, Red Lioness, White Ties en Pompel Moose.

Voor Gazet van Antwerpen brachten we een bezoek aan De Mortselarij en Red Lion Art House om de werking van het kunstencentrum te belichten.

Lees meer over onze reportage:

https://www.gva.be/cnt/dmf20210110_95415579

De brouwers en de kunstenaars klinken op de samenwerking.